Serwatka słodka w proszku
Serwatkę słodką w proszku stosuje się głównie do produkcji lodów, jogurtów, czekolady, pieczywa, serów przetworzonych oraz wielu innych.
Serwatka słodka w proszku dostepna jest w workach 25kg oraz w różnych rozmiarów Big-Bagach.
Właściwości fizykochemiczne
Białko
|
min 11%
|
Woda
|
max. 4%
|
Tłuszcz
|
max 1.5%
|
pH
|
min. 6.0
|
Laktoza
|
min 72%
|
Cząstki przypalone
|
A,B
|
Antybiotyki
|
nieobecne
|
Właściwości mikrobiologiczne
Ogólna ilość drobnoustrojów
|
max. 50 000/g
|
Salmonella
|
nieobecne/25g
|
Enterobacteriaceae
|
<10/g
|
Listeria monocytogenes
|
nieobecne/25g
|
Drożdże i pleśnie
|
<100
|
Serwatka kwaśna w proszku
Produkt otrzymywany przy produkcji serów twarogowych, powszechnie stosowany głownie w przemyśle paszowym.